De Suriname Brug

Vlag van Suriname

In de zomer van 2000 is één van de belangrijkse projecten in de Surinaamse geschiedenis voltooid: de brug over de Suriname Rivier. De officiële naam van deze brug is: De "Jules Wijdenbosch brug". De brug is genoemd naar de president, die deze brug heeft geopend. De Suriname rivier ontspringt in het zuiden van Suriname en mondt uit in de Atlantische Oceaan. Paramaribo, de Surinaamse hoofdstad, ligt dichtbij de kust. Ter hoogte van Paramaribo is de Suriname een zeer brede rivier. Op de smalste plek is de rivier toch nog meer dan 600 meter breed.

Voordat de brug was opgelverd, kon men de Suriname rivier alleen maar oversteken met behulp van een veerboot. De rijen met auto's, fietsen en mensen waren lang en werden alleen maar langer. Sommige bezitters van speedboten kunnen je voor een vergoeding snel en simpel naar de overkant van de rivier brengen, maar dat helpt het probleem niet oplossen. Zeker niet als je bedenkt, dat de rijen voornamelijk uit auto's bestaan. Het is voor de Surinaamse economie belangrijk, dat er een permanente verbinding komt tussen Paramaribo, Meerzorg, de plaats aan de overkant van de rivier en het achterliggende land: het oosten van Suriname. Parmaribo ligt aan de westelijke oever van de Suriname rivier. Meerzorg zal zich in de komende tijd sterk ontwikkelen, omdat de verbinding met de hoofdstad Paramaribo veel en veel gemakkelijker is geworden, dan het voor die tijd was.

De gehele district Commewijne, dat genoemd is naar de Commewijne rivier, die door dit vruchtbare gebied stroomt, zal profiteren van deze vaste oeververbinding. Zelfs het grensstadje Albina, dat de hoofdstad van het district Marowijne, genoemd naar de grensrivier de Marowijne (Le Maroni, zoals de Fransen deze rivier noemen), is, zal van deze brug profiteren. De Marowijne rivier is de grens tussen de Republiek Suriname en Frans Guiana. Het voormalige bauxiet stadje Mungo (Moengo) is het tweede stadje van dit district. Een district zoals dat in Suriname wordt genoemd is hetzelfde als wat in Nederland wordt verstaan onder een provincie. Deze brug is essentieeel voor de ontwikkeling van het land. De gehele Surinaamse economie heeft baat bij deze brug, omdat de rivier sneller en eenvoudiger overgestoken kan worden. De handel zal hierdoor alleen maar gestimuleerd worden.

Dit is een foto van de brug in aanbouw.

Klik hier om de foto te bekijken.

De brug is gebouwd in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Ballast-Nedam, dat wereldwijd bekend is. De Nederlanders hebben veel kennis op het gebied van het bouwen van bruggen, tunnels, dijken etcetera. Een bekend gezegde is: "God schiep de wereld en de Nederlanders schiepen wat nu Nederland is.... ".

Nu deze brug voltooid is, is ook de laatste schakel in de Oost-West verbinding gelegd. Het is erg belangrijk voor Suriname, dat het verkeer eenvoudig van Oost naar West vice versa kan gaan. De Oost-West verbinding ligt in het noorden van het land, omdat de meeste plaatsen in Suriname in het noorden van het land liggen.

De Suriname Brug gezien vanaf de Waterkant in Paramaribo.

Klik hier om de foto te bekijken.

Suriname bouwt aan zijn toekomst en deze brug is een uiting hiervan.

Meer Informatie:

Deze pagina: Copyright © 2000 - 2010 Peter A. J. Troon